Hoe Genieten van uw eerste sauna?

Bron: saunafromfinland.com

Er zijn geen stricte regels in gebruik van een sauna. Iedereen heeft zijn eigen gewoontes. Hieronder toch enkele richtlijnen.

 1. Bereid je mentaal voor op de saunabarrel, en voorzien genoeg tijd voor het saunabad. Een sauna neem je niet snel.
 2. Drink op voorhand enkele glazen water. Zet je telefoon op stil, je hebt deze niet nodig en je kan deze ook niet gebruiken in de sauna. Geef jezelf de tijd om te focussen zonder onderbrekingen.
 3. Neem een douche en zorg ervoor dat je uw haar spoelt zodat er geen producten meer in uw haar zitten. Verwijder eventule make-up.
 4. Je kan de sauna naakt, in een omwikkelde handdoek of in badkledij nemen. Indien nodig kan je je hoofd in een handdoek wikkelen om het te bescheren tegen de warmte.
 5. Ga in de sauna met een “open mind”. Leg je handdoek over de bank en ga zitten.
 6. Adem rustig en relax. Neem een comfortabele houding aan en sluit je ogen.
 7. Luister naar je lichaam en geniet van de sensatie die je ervaart. Het is normaal dat je begint te zweten, je hartritme verhoogt lichtjes. Drink water om het vocht tijdens het zweten te compenseren.
 8. Indien de barrelsauna te warm aanvoelt, ga liggen of ga even uit de sauna om af te koelen. Er zijn geen verplichtingen in het nemen van een sauna. Iedereen ervaart de sauna anders, het is geen wedstrijd.
 9. Wanneer je gewoon bent geworden aan de temperatuur van de sauna, kan je water op de stenen doen. Doe dit met kleine beetjes per keer, ervaar wat je leuk vind. Hoe meer water je op de saunakachel doet, hoe warmer de sauna zal aanvoelen, ervaar dus hoe de “Löyly” voelt op je huid. (Löyly = opgieten). Laat het vocht je strelen.
 10. Koel regelmatig af. Zit af en toe gewoon in de koudere buitenlucht, ga zwemmen of ga gewoon even rusten. Vergeet niet te drinken tussen de sauna beurten in.
 11. Ga zoveel in de sauna als je zelf wilt.
 12. Wanneer je klaar bent, neem een douche.
 13. Na de sauna, relax nog wat, alleen of met vrienden.
 14. Geniet van het gevoel “sauna” te zijn.

Tagged , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *