Finnen zijn het gelukkigst !

Bron: Bloomberg – Foto: Dronemedia

Finland is met ruime voorsprong het land waar de inwoners het gelukkigst zijn, zo blijkt uit het ‘World Happiness Report’ van de Verenigde Naties dat woensdag werd voorgesteld.

Net zoals vorig jaar staat Finland helemaal bovenaan in de rangschikking van 156 landen op basis van het geluk van hun burgers en hun subjectief welzijn. Finland laat Denemarken, Noorwegen, IJsland en Nederland achter zich. Zwitserland staat op plaats zes, gevolgd door Zweden, Nieuw-Zeeland, Canada en Oostenrijk.

België valt in de zevende editie van het World Happiness Report twee plaatsen terug en staat nu op de achttiende plek. We moeten onder meer buurlanden Groot-Brittannië, Luxemburg en Duitsland laten voorgaan, maar staan nog net voor de Verenigde Staten.

De inwoners van Zuid-Soedan zijn het minst fortuinlijk. Ook de Centraal-Afrikaanse Republiek, Afghanistan, Tanzania en Rwanda bengelen helemaal achteraan.

Ook gelukkige migranten

De onderzoekers onderscheiden zes factoren die de totale geluksscore bepalen: bruto nationaal product per capita, levensverwachting, sociale steun, vrijheid om levenskeuzes te maken, vrijgevigheid en gepercipieerde corruptie bij de overheid en bedrijven.

Volgens econoom en medeauteur van het rapport John Helliwell scoort Finland op alle fronten goed en is het niet toevallig dat ook de migranten daar het gelukkigst zijn. Finnen betalen hoge belastingen voor een sociaal vangnet, ze vertrouwen hun overheid, ze leven in vrijheid en ze zijn genereus. ‘Ze geven om elkaar. Dat is het soort plaats waar mensen willen wonen.’

Tagged , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *